Norge forbyder moskeer finansieret af islamiske diktaturer
Stop for nye moskeer i Norge.
Det er budskabet far den norske udenrigsminister Jonas Gahr Støre. "Vi vil ikke modtage økonomisk støtte fra Saudi-Arabien til at bygge moskeer i Norge".
nej til saudiske moskepenge
?xml:namespace>
det er det kalre budskab fra Jonas Gahr Støre, der forklarer at et land som Saudi-Arabien, hvor der ikke er religionsfrihed, kan ikke kræve bygning af moskeer i Europa ved at Saudierne finansierer byggeriet af moskeer, men samtidig forbyder kristendommen og forbyder bygning af kirker i Saudiabien og henretter enhver, som bliver kristen.
Ifølge avisen Verdens Gang er der planer om at bygge moskeer for mange millioner kroner i Norge med penge fra Saudi-Arabien og velhavende enkeltpersoner fra islamiske diktaturer.
Det har de i henhold til norsk lov også ret til på grund af loven om støtte til trossamfund. Men forudsætningen er, at de norske myndigheder godkender støtten, og i det her tilfælde er godkendelsen langt væk.
I et brev til det islamiske center Tawfiiq skriver udenrigsministeriet, at det vil være "et paradoks og unaturligt, hvis der gives godkendelse til finansiering fra kilder i et land, der ikke er åben for religionsfrihed".
- Vi kunne bare sige nej. Af princip giver udenrigsministeriet ikke sådanne godkendelser. Men når vi først bliver spurgt, benytter vi muligheden til at tilføje, at en godkendelse vil være paradoksal al den stund, at det er strafbart i Saudi-Arabien at etablere kristne trossamfund, siger udenrigsminister Støre til Verdens Gang.
Problem også i Danmark
De to nye moskeer som påtænkes i Danmark på Vibevej i København og Njalsgade på Amager finansieres af hendoldvis det iranske diktatur og det Saudiske diktatur, der begge har dødsstraf for blive kristen eller frolade islam og forbyder bygning af kirker. Tonegivende kritikere siger, at danske politikere har et moralsk problem ved at støtte at disse bygges og at de burde skamme sig over deres manglende moral og etik i denne sag.
Norge
i Norge er viceudenrigsminister Espen Barth Eide er rejst på besøg i Saudi-Arabien, og han vil drøfte pengestøtten med saudiaraberne.
- Jeg har den opfattelse, at mange af mine europæiske kolleger har samme problem, og Norge vil tage sagen op i Europarådet, siger han.
Udenrigsministeriets skriftlige svar er til centret Tawfiiq, men Støre oplyser, at også trossamfundet Alnor, der vil bygge en moske i Tromsø med penge fra en saudiarabisk rigmand, kan vente at få et Nej.